DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Tarım, enerji, hizmet ve çevre sektörlerinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; inşa ettiği dev barajlarda depoladığı suyu başta içme, kullanma ve sanayi suyu üretimine yönelik tesisler olmak üzere; hidroelektrik enerji üretimi, tarımsal sulama, atıksu arıtımı, taşkın kontrolü gibi çok geniş bir yelpazede mühendislik yapıları vasıtasıyla milletimizin hizmetine sunuyor. 

Yağmur’u Taştığı Yerde Değil, Düştüğü Yerde Tutacağız

Türkiye gibi hızlı gelişen ülkelerde, nüfus artışının beraberinde getirdiği şehirleşme sürecinde akarsu havzalarının çeşitli kesimlerindeki insan faaliyetlerinin farklılığı ve yoğunluğunun büyük ölçüde arttığını, ayrıca küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği sonucunda yağış rejiminde yaşanan düzensizliklerin havzalardaki mevcut hidrolojik dengenin bozulmasına neden olduğunun altını çizen DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi AKCA, ’Büyük boyutlu can ve mal kayıplarına yol açan taşkınların giderek daha sık yaşanmaktadır. Bizler yaşanan bu can ve mal kayıplarını minumum seviyeye indirmek için yeni bir ‘Taşkın Yönetim Planı’ üzerinde çalışıyoruz. Artık yağmuru taştığı yerde değil, düştüğü yerde tutup, seli afet haline gelmeden yönetmek en büyük hedefimiz. ’dedi.

Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruyoruz

Son 20 yılda ülkemizin dört bir köşesinde inşa ettiğimiz su yapılarıyla taşkın riskini azaltmak için çok önemli yatırımlar yaptıklarını ifade eden DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi AKCA, ’Türkiye'de son 20 yılda toplam 10 bin 527 adet taşkın koruma tesisi ıslah ederek, 2 milyon hektar araziyi taşkınlardan koruduk. ‘dedi.

Çorum’da Derelerin Islahı Devam Ediyor.

Tabi bu yatırımlardan Çorum ilimizde nasibini aldı. 2003 yılından bugüne kadar Çorum ve ilçelerinde tamamlanan 70 dere ıslahı ile Çorum şehir merkezi, 67 adet yerleşim yeri ve 660 dekar arazi taşkınlardan korunduğunun altını çizen Genel Müdür AKCA,’ Çorum ve ilçelerinde taşkın riskini azaltmak için çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Bu kapsamda inşaatı devam eden 1 adet, ihalesi yapılan ve önümüzdeki günlerde yer teslimi yapılacak olan 2 adet ve ihale hazırlıklarına başlanan 16 tane taşkın koruma projesi bulunduğu ayrıca Proje ve Planlama aşamasında da 52 adet Dere Islah çalışmasının devam ettiğini açıkladı. AKCA, ’Diğer taraftan Kızılırmak Nehri Osmancık İlçe merkezinden geçen alanlarda
temizlik çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti.