FOTO GALERİ

Çorum'da mutlaka gezilmesi gereken 5 yer!

Abone Ol

1- Hattuşaş Antik Kenti Hitit İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan Hattuşaş Antik Kenti, Anadolu tarihinde seneler boyu önemli bir merkez olarak kalmıştır. Çorum’un Boğazkale ilçesine 4 kilometre mesafede yer alan kent tarih içerisinde pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için geniş bir alana yayılmış durumdadır. M.Ö. 17.yy ve 13.yy tarihleri arasında başkent olduğu dönem en yüksek zamanlarını yaşamıştır. Kentte 1834 yılında yapılan ilk kazı çalışmalarının neticesinde dünyada yapılan ilk yazılı antlaşma tabletlerine burada ulaşılmıştır. Günümüzde siz ziyaretçilerine açık olan kent oldukça geniş bir alana yayıldığı için bölümlere ayrılmış durumdadır. Yukarı şehir olarak adlandırılan kısımda tapınaklar ve kutsal yapılar yer alırken şehirdeki önemli sayılan Aslanlı Kapı ve Kral Kapısı burada yer almaktadır. Ayrıca Kentteki en eski yerleşim alanının büyük Kale ve çevresi olduğu bilinen bilgiler arasındadır. Kentte elde edilen yazılı kayıtlara göre Hitti Kralı’nın Anitta olduğu bilinmektedir. Bu önemli şehrin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi ise 1986 senesine kadar uzanmaktadır. Yaklaşık olarak 400 sene Hitit İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan bu yer yerli ve yabancı pek çok turistin dikkatini çekmektedir.

2- Saat Kulesi Kulenin kitabesinden elde edilen bilgilere göre yapımı 1896 senesine dayanıyor olup, İstanbul‘da Ali Suavi olayını bastıran Yedisekiz Hasan Paşa tarafından inşa ettirilmiş olan saat kulesi Çorum’un merkezinde bulunmaktadır. Çorum Saat Kulesi’nin yüksekliği 27,50 metre kadar olup Osmancık, İskilip ve Gazi caddelerini birleştirmektedir. Görüntüsü bir minareyi andıran saat kulesi bir Osmanlı dönemi eseridir. Sarı renkte kesme kum taşı kullanılarak yapılan yapı sekizgen kaideden Türk üçgeni motifli bir papuçla gövdeye geçilmektedir. Üzeri kurşun kubbe ile örtülmüş olup dört bir yanında saatler bulunmaktadır.

3- Çorum Kalesi Burası Neresi? Evliye Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olmuş Çorum Kalesi, il merkezindeki Kale Mahallesi’nde yer almaktadır. Kalenin ne zaman yapıldığı hakkında herhangi bir bilgiye sahip olunamamış olup tipik bir Selçuklu mimarisi özelliklerine rastlanmaktadır. Kaleye ait yazılı belgeler M.S. 1577’ye tarihlenmiş olup Bizans Dönemi’ne ait olduğu varsayılmaktadır. Evliya Çelebi ise bu yapının Sultan Kılıç Arslan tarafından inşa edildiğinden bahsetmektedir. Yapımında kesme taş, moloz taş ve Roma-Bizans dönemlerine ait devşirme taş kullanıldığı görülmektedir. İçerisinde yer alan bir adet cami ve 42 konut hala varlığını korumaktadır. Şehirdeki en eski yapıları arasında yerini alan Çorum Kalesi, gezmesi en keyifli noktalardan biridir.

4- Ali Paşa Hamamı Burası Neresi? Çorum Saat Kulesi’nin hemen yanında yer alan Ali Paşa Hamamı, şehirde bulunan en büyük hamam olma özelliğini taşımaktadır. Erzurum Beyler Beyi Ali Paşa tarafından 1573 senesinde yapılan hamam, yapıldığı tarihten 1943 senesine kadar vakıflar teşkilatınca işletilmiştir. Sonrasında vakıflar tarafından satışa çıkartılmış olup Hüseyin Samsunlu tarafından satın alınmış ve 2005 senesine dek kendileri işletmişlerdir. Onarım çalışmaları yapılarak 2008’de hizmete açılmıştır.

5- İncesu Kanyonu Halk arasında Uzungeçit adı verilen İncesu Kanyonu 12 kilometre uzunluğunda olup rafting ve diğer doğa sporlarının yanında trekking severlerin de çok seveceği yerler arasına girmektedir. İki yanından kayalar ve bu kayaların üzerine Helenistik döneme ait duvar kabartmaları, su sarnıçları ve hatıl oyuklar mevcuttur. Kanyondan içeriye doğru 1 kilometre kadar ilerlediğinizde 1 buçuk metre uzunluğunda Kybele kabartmas’nı göreceksiniz. Taht üzerine oturmuş , sol elinde aslan yavrusu tutan tanrıçayı tasvir eder. Bu kabartma Anadolu’daki diğer Helenistik kabartmalar arasındaki en büyüğüdür.