Bosna Hersek Sarejevo'da tatil yapan bir çok kişi Saraybosna Başçarşı'dan Mostar Köprüsü'ne gitmeyi planlıyor. Peki Mostar Köprüsü'ne toplu taşıma araçlarıyla nasıl gidilir?

Saray Bosna'da tatil yapan bir çok Türk vatandaşı Mostar Köprüsü'nü de merak ediyor. Bunun içinde arama motorlarından Mostar Köprüsü hakkında araştırmalar yapılıyor. Peki Başçarşı'dan Mostar Köprüsü'ne nasıl gidilir?

Başçarşı'dan Mostar Köprüsü'ne nasıl gidilir?

Başçarşı'dan Mostar Köprüsü'ne toplu ulaşım ile gitmeyi planlayan bir çok kişi bu sorunun cevabını merak ediyor. Başçarşı Sebil tranway durağından bilet (ticket) alıp 3 numaralı tranwaya binmeniz gerekiyor. Ardından Sarajevo Devlet Üniversitesi durağında inip üniversite içinden küçük otobüs terminalina ulaşıyorsunuz. (Tranwaydan indiğinizde kırmızı ışıklardan karşıya geçip Üniversite içine direk girebiliyorsunuz üniversite içinden dümdüz ilerleyip üniversitenin arka kapısından tekrar ışıklardan karşıya geçerek terminala ulaşbiliyorsunuz) Ardından Terminal'dan her saat başı Mostar'a otobüs bulunmaktadır. Otobüslere binmek için terminal gişelerinden bilet almanız gerekmektedir.

Mostar yolcuğunuz 2 saat 45 dakika sürmektedir. Mostar terminalinden indikten sonra bir 20 dakika civarı Mostar'a doğru yürümeniz gerekmektedir.

Mostar Köprüsü'nden Başçarşı'ya dönmek içinde tren kullanabilirsiniz. Tren garı Otobüs terminalinin sol tarafında yer almaktadır. Tren ile hareket ettiğinizde ABD Konsolosluk durağundan inmeniz gerekmektedir. Ardından bir 5 dakika yürüme mesafesinden tranway durağına ulaşıp tekrardan binip Başçarşı'ya doğru hareket etmeniz gerekmektedir.

Dünyaya Açılan Eski Bir Köprü: Mostar Köprüsü

Bosna Hersek’in Mostar şehrini tam ortadan bölen Neretva Nehri’nin üzerindeki yaşlı bir yapıdır Mostar Köprüsü.

Sadece tarihi önemi veya mimari bir harika olması değildir onu özel yapan. Yüz yıllardır sayısız insanın bir kıyıdan diğerine geçişine izin verirken, fiziksel ve manevi bir köprü görevi de görmüştür.

Zaman içinde çok yara almıştır ama yeniden ve daha güçlü olarak ayağa kalkmıştır. Eğer biraz yakınlaşıp da kendisine kulak verirseniz, size birçok hikaye anlatır.

Neretva Nehri’nin üzerindeki yaşlı bir yapıdır Mostar Köprüsü

Tarihi ile Mostar Köprüsü

1566 yılında, Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen köprü o kadar beğeni toplamıştı ki, çevresindeki bölge de aynı isimle anılmaya başlandı.

O zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları arasında olan Hersek Bölgesi’nin ana kenti de bu tarihten sonra Mostar Bölgesi oldu.

Oldukça ustaca bir teknik kullanılarak inşa edilen köprü, her açıdan Mimar Sinan’ın eğitiminden geçen bir elin eseri olduğunu belli ediyordu. İslam mimarisinin en dikkat çekici yapılarından biri olan ve Boşnakça “Stari Most” olarak isimlendirilen Mostar Köprüsü, nehrin iki farklı yakasında yaşayan Hırvat ve Müslüman kesimleri birbirine bağlayarak yüz yıllarca Balkanlar’ın en önemli figürleri arasında yerini sağlamlaştırdı.

Mostar Köprüsü Tarihi

Yıkımı Hakkında

Tam 427 yıl boyunca ayakta duran Mostar Köprüsü’nün aldığı en büyük darbe ise 9 Kasım 1993’te Bosna-Hersek Savaşı sırasında oldu. Tanktan köprüye yapılan ateşlemeler sadece ihtişamlı bir tarihi yapıya zarar vermiyor, aynı zamanda Bosna-Hersek’in çok uluslu yapısını da yerle bir ediyordu.

Balkan topraklarının kardeşlik simgesi yavaş yavaş Neretva Nehri’nin sularına gömülürken, arka manzarada savaşın yıkıcı darbeleri hala devam ediyordu.

Mostar Köprüsü Yeniden Yükseliyor

Yüzlerce yıllık barış bir anda yıkılmış gibi görünse de her zaman yeniden uzlaşma imkanı bulunur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE yolcusu... Gazze için yoğun diplomasi sürecek Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE yolcusu... Gazze için yoğun diplomasi sürecek

Bosna Hersek’te savaşın yaraları yavaş yavaş sarılırken gözler kardeşlik simgesi olan Mostar Köprüsü’ndeydi. 1997 yılına gelindiğinde UNESCO ve Dünya Bankası’nın öncülüğünde köprü yeniden inşa edilmeye başlandı.

Mimar Sinan’ın usta öğrencileri kalmamıştı artık ancak arkalarında bıraktıkları izleri takip ederek onların yolundan yürümek mümkündü. Böylece köprünün ilk yapıldığı zamanlardaki taşları bulmak amacıyla artık kapanmış olan taş ocağı yeniden açıldı ve aslına uygun taşlarla yeniden inşa edilmeye başlandı. 2004 yılında, ulusları birleştirmesiyle nam salmış Mostar Köprüsü yeniden inşa edilmiş ve kardeşliğin yıkılamayacağı tekrardan gösterilmişti.

Mostar Köprüsü yeniden inşa edildi

Mostar Köprüsü’nden Atlayış Etkinliği

2005 yılında Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Mostar Köprüsü’nün bir de eğlenceli bir aktivitesi bulunmakta.

İlk olarak 1664 yılında yapılan ve her sene temmuz ayında köprünün üstünden genç erkekler kendilerini Neretva Nehri’nin sularına bırakıyorlar. Kulağa ilk başta korkutucu gelebilir ama bunu tamamen eğlenmek, nehrin sularına dalmak ve de biraz cesaretlerini sergilemek için yapıyorlar.

Mostar Köprüsü’nden Atlayış